Bröd och kex

Jag har nyligen upptäckt att jag är en hejare på att baka bröd! Jag har alltid kopplat ihop baka bröd med något som är svårt och komplicerat, men så är verkligen inte fallet. Det upptäckte jag i julas då jag bakade ett underbart vörtbröd. Det gäller som vid all annan bakning att följa recepten noga och låta det ta den tid det behöver med jäsning och gräddning.

Bröd kan bakas med olika typer av jäsningsmedel. Den vanligaste är den färska jästen som man köper i små paket, den blå jästen för matbröd. Viktigt att tänka på är att degvätskan aldrig får bli varmare än 37°C för då dör jästen.

Sedan går det att använda torrjäst som är i pulverform. Till denna jäst behöver dock degvätskan vara ca 50°C istället, då den behöver lite extra värme för att vakna till liv och göra sin verkan.

Bakpulver är ett annan jäsningsmedel som oftast används i mjuka kakor men som även går att baka bröd på. Det man ska tänka på är att inte knåda degen mer än vad som behövs för att den precis ska gå ihop och bli homogen.  Ett bröd med bakpulver, t.ex. scones, som knådats för mycket blir hårt och bastant och inte så där mjukt och härligt som man vill ha det.

Sedan så finns det även hjorthornssalt. Detta jäsningsmedel används ofta i "torra bröd", så som tunnbröd och havrekex. Det behöver någon form av syra för att jäsa, t.ex. filmjölk, gräddfil eller citron.

Det är viktigt att välja rätt sorts jäst för att lyckas med sitt bröd, och knåda degen efter detta. Sen är det bara att börja baka!

Scones kategorisida