Bröd och kex » Julknäcke

Antal: 24
Tidsåtågng: 

Vört = jul? Det tycker jag!
Detta knapriga julknäcke är perfekt till skinksmörgåsen, till mat eller med goda ostar.

Fördelen med knäckebröd är att det håller sig fräscht i 4-5 veckor så det går att baka tidig advent och ätas hela december fram till julbordet på julafton. Om det finns något kvar, för detta bröd är försvinnande gott!

Det går åt mycket mjöl vid utbakning så var inte rädd för att använda så mycket mjöl det behövs. Jag plattar till degbiten och vänder den i mjöl. Sedan kavlar jag några gånger och vänder den återigen i mjöl. Detta gör jag upprepade gånger tills att degen blivit riktigt tunn.

Det är viktigt att plåtarna är varma innan brödet läggs på plåten för gräddning. Jag har även plåtarna upp och ner. Detta gör det enklare att med hjälp av bakplåtspapper dra upp bröden på plåten, och även lättare att se när brödet är färdiggräddat då det inte är någon kant i vägen.

Förvara brödet svalt och torrt.

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 1 msk rapsolja
  • 3 msk vörtmix
  • 3 dl kornmjöl
  • 3,5 dl vetemjöl
  • ca 2 dl vetemjöl till utbakning

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till 37°C, och häll det över jästen.
    Rör så att jästen löses upp.
  3. Tillsätt salt, sirap, olja och vörtmix.
  4. Blanda ihop de två mjölsorterna i en bunke.
  5. Tillsätt sedan mjölblandningen lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250°C (över- och undervärme) och sätt in plåtarna i ugnen.
  8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar.
  9. Dela en bit i taget i 6 delar och forma varje del till en bulle.
  10. Låt degen som du inte arbetar med ligga kvar under bakduk. Fukta bakduken lätt.
  11. Kavla ut bullarna mycket tunt, en i taget. kom ihåg att använda mjöl vid utbakningen.
  12. Kavla sist med en kruskavel eller nagga med gaffel.
  13. Ta ut plåtarna från ugnen.
  14. Lägg bröden på bakplåtspapper och dra över till en av plåtarna.
  15. Grädda mitt i ugnen 3–4 minuter.
  16. Gör likadant med alla degbitar.
  17. Låt bröden kallna på galler, ca 12 timmar så att de torkar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *