Denna marmelad är syrlig med inslag av sötma. Att alla rabarberbitarna inte får koka lika länge gör att den har små bitar av rabarber i den lena marmeladen.
Den passar utmärkt till ostbrickan, på "rostat" och även som fyllning i tårta eller efterrätter. Blanda 1 dl med 1 dl vispad grädde och ha som fyllning i en rulltårta. Mums!
Den håller ett par veckor i kylskåp. Var noga med att inget kommer ner i burken, tex smält smör från smörgåsen, då det förkortar hållbarhetstiden.
Antal: 2 dl
Tidsåtgång: 45 minuter
Ingredienser
- 200 g rabarberstjälkar
- 1 1/2 dl syltsocker
- 1 tsk kardemumma
- 1 vaniljstång
alt.1 krm vaniljpulver - 1 lime
Gör så här
- Hacka rabarberstjälkarna i 1 cm breda bitar. Lägg hälften i en kastrull.
- Pressa ner saften från en lime.
- Dela vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg ner både vaniljstång och frön i kastrullen. Om du använder vaniljpulver tillsätter du den i slutet. Se anvisningar längre ner.
- Mortla kardemummakärnorna och blanda ner i kastrullen.
- Blanda sedan ner sockret och rör om.
- Låt rabarbern koka tills den blivit mjuk men fortfarande har formen kvar.
- Tillsätt sedan 1/4 av rabarbern som är kvar och rör om.
- Låt koka i 5 minuter. Lägg sedan ner en 1/4 till och rör om. Upprepa detta tills all rabarber är i kastrullen. Låt koka i 5 minuter till.
- Ta upp vaniljstången. Om du använder vaniljpulver blandar du i det nu.
- Häll upp den varma rabarbern i en ren glasburk och låt svalna.
- Förvara den i kylskåp.