Den klassiska marängtårtan bakad i årtionden från bakboken "Sju sorters kakor".
Antal: 12 bitar
Tidsåtgång: 40 minuter
Ingredienser
- 75 g smör
- 2 dl florsocker
- 5 äggulor
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 4 msk mjölk
- 5 äggvitor
- 2 dl socker
- 100 g mandelspån
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Dela äggen i gulor och vitor. Var noga med att inget av äggulan kommer med bland vitorna, inte ens lite.
- Smöra ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna (30x40 cm).
- Vispa smör och florsocker poröst.
- Tillsätt sedan äggulorna ett i taget och vispa en stund mellan varje.
- Blanda mjöl och bakpulver.
- Rör ner mjölblandningen och mjölken och blanda väl.
- Bred ut smeten på bakplåtspappret i långpannan.
- Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum.
- Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
- Bred över marängen på smeten i långpannan.
- Strö på mandelspån.
- Grädda kakan i 175°C mitt i ugnen i ca 20 min tills kakan är torr och marängen fått fin färg.
- Låt den sedan svalna och lossa försiktigt pappret från kakan.
- Dela den sedan mitt itu på tvären.
- Jag valde att fylla min tårta med lime curd och vispad hallonpannacotta, men vispad grädde och valfria bär är den traditionella fyllningen vilket också blir en härlig sommartårta!