Tårtor » Pinocchiotårta

Den klassiska marängtårtan bakad i årtionden från bakboken "Sju sorters kakor".

Antal: 12 bitar
Tidsåtgång: 40 minuter

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 5 äggulor
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 4 msk mjölk
  • 5 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 100 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Dela äggen i gulor och vitor. Var noga med att inget av äggulan kommer med bland vitorna, inte ens lite.
  3. Smöra ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna (30x40 cm).
  4. Vispa smör och florsocker poröst.
  5. Tillsätt sedan äggulorna ett i taget och vispa en stund mellan varje.
  6. Blanda mjöl och bakpulver.
  7. Rör ner mjölblandningen och mjölken och blanda väl.
  8. Bred ut smeten på bakplåtspappret i långpannan.
  9. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum.
  10. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
  11. Bred över marängen på smeten i långpannan.
  12. Strö på mandelspån.
  13. Grädda kakan i 175°C mitt i ugnen i ca 20 min tills kakan är torr och marängen fått fin färg.
  14. Låt den sedan svalna och lossa försiktigt pappret från kakan.
  15. Dela den sedan mitt itu på tvären.
  16. Jag valde att fylla min tårta med lime curd och vispad hallonpannacotta, men vispad grädde och valfria bär är den traditionella fyllningen vilket också blir en härlig sommartårta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *