Den klassiska bondkakan!
Antal: ca 60
Tidsåtgång: 1 h 30 min
Ingredienser
- 0,5 dl hel sötmandel
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 dl strösocker
- 0,5 msk sirap
- 1 tsk vatten
- 100 g smör
Gör så här
- Hacka mandeln medelgrovt.
- Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat.
- Tillsätt socker, sirap, mandel vatten och matfettet skuret i skivor.
- Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
- Dela degen i två delar.
- Forma till rullar ca 3 cm i diameter.
- Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen ett par timmar så går de lättare att skära.
- Sätt ugnen på 200˚C över- och undervärme.
- Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
- Låt kakorna svalna på galler