En enkel kaka att baka och en dröm för alla nougatälskare!
Saker att tänka på är att platta ut massan i ett jämnt lager. Det underlättar gräddningen och du får snyggare kakor.
Jag dekorerar mina med strössel, jag tycker att det gör sig bra mot den bruna nougaten. Det finns i dag väldigt mycket olika sorter att välja bland, både i butik och på nätet, så det är bara fantasin som sätter stopp.
Antal: 30 bitar
Tidsåtgång: 45 minuter
Ingredienser
Kaka
- 100 g smör
- 2 msk ljus sirap
- 4,5 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk vetemjöl
Dekor
- 250 g nougat
- Strössel (valfritt)
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200°C (över- och undervärme).
- Klä en ugnsform 20x30 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret och blanda i sirap.
- Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.
- Tillsätt smörblandningen och rör till en jämn massa.
- Platta ut massan i ett jämnt lager i ugnsformen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.
- Skär skivor av nougaten och lägg sedan nougatbitarna på den varma kakan.
- Bred ut nougaten på kakan med en slickepott.
- Gör mönster i nougaten med en gaffel eller gör som jag och strö på valfritt strössel för ett festligare utseende.
- Låt nougaten stelna i kylskåp i 20 minuter.
- Tag tag i bakplåtspappret och lyft upp kakan på en skärbräda och skär i valfritt stora rutor.
- Lägg nougatrutorna i burk med tättslutande lock med bakplåtspapper mellan lagren.
- Förvara i kylskåp eller frys.