Bullar » Semmelbullar

Antal: 14 stora eller 28 små
Tidsårgång: ~4 h

Grunden till en god semla är en bra vetebulle, oavsett om den fylls med mandelmassa och grädde, smörkräm eller blåbär.
Detta recept ger luftiga underbara bullar som även är goda att äta naturella.

Som det står högst upp i receptet är det viktigt att ta fram jäst, ägg och smör och låta stå framme och bli rumstempererat. Annars bidrar de med kyla och du får en sämre kvalité på degen.

Ingredienser

Fördeg

  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 25 g jäst

Vetedeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Innan du börjar baka, ta fram jäst, ägg och smör och låt det bli rumsvarmt. Det tar ca 1 timme. Mortla under tiden kardemumman.

Fördeg

  1. Smula sönder jästen i en degbunke. Värm upp mjölken till 37°C och blanda med jästen. Rör om tills all jäst löst upp.
  2. Tillsätt sedan vetemjöl och blanda, för hand eller med degblandare, tills degen har gått ihop.
  3. Låt degen vila i 15 min

Vetedeg

  1. Tillsätt resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet tills degen gått ihop och sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
    Knådar du för hand utöka tiden till 15 minuter.
  2. Dela degen på 14/28 lika stora bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  3. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30-2 timmar.
    Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *