Ingredienser
Fördeg
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 25 g jäst
Vetedeg
- 3 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk kardemumma
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
Gör så här
Fördeg
- Mortla kardemumman.
- Smula sönder jästen i en degbunke. Värm upp mjölken till 37°C tillsammans med kardemumman och blanda med jästen. Rör om tills all jäst löst upp.
- Tillsätt sedan vetemjöl och blanda, för hand eller med degblandare, tills degen har gått ihop.
- Låt degen vila i 15 min
Vetedeg
- Tillsätt resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet tills degen gått ihop och sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
Knådar du för hand utöka tiden till 15 minuter. - Dela degen på 14/28 lika stora bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30-2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.