Recept » Limemousse

Antal: 1 lager tårtfyllning, 4 port. efterrätt
Tidsåtgång: 20 min + 2 h i kylskåp

Detta är en len och fräsch mousse som passar utmärkt som fyllning i en tårta, annat bakverk eller som en dessert. Den har en lätt syrlighet vilket passar bra mot söta ingredienser.

Den är enkel att göra, men gör den i tid så den hinner stelna. Om det ska bli en efterrätt så portionera ut moussen i glasen eller skålarna den ska serveras i och låt stelna i dessa.

Gott tillbehör är limemarinerade jordgubbar och krossade digestivekex. En mycket uppskattad och enkel efterrätt!

Ingredienser

  • 1 tsk rivet limeskal
  • 0,5 dl pressad limesaft (2 lime)
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche 34%
  • 1 dl matlagningsyoghurt 10%
  • 0,75 dl socker

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
  2. Pressa limen och värm i en kastrull. Krama ur gelatinbladen med handen och blanda ner gelatinbladen. Rör tills de har smällt. Ställ åt sidan för att svalna.
  3. Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
  4. Vispa matlagningsyoghurt, crème fraiche och socker i en annan bunke. Vispa tills allt socker löst sig. Det ska inte gå att se eller känna några sockerkorn.
  5. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om.
  6. Rör ner limesaften i yoghurtblandningen och vänd sedan försiktigt ner grädden med en slev.
  7. Om moussen ska vara en dessert som ska serveras i portionsformar så ska moussen portioneras ut innan den stelnar i kylen.
  8. Ställ i kylen och låt stå i minst 2 timmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *