Gudomligt goda saffransbullar med apelsin, mandelmassa och mörk choklad!
Ingredienser
- 200 g smör
- 1 g saffran (två påsar)
- 5 dl mjölk, 3 %
- 0,5 dl vispgrädde
- 50 g jäst (1 paket)
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 16–17 dl vetemjöl special
- 200 g mandelmassa
- 100 g smör
- 2 apelsiner, rivet skal
- 200 g mörk choklad (valfri %)
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1 dl pärlsocker
- 1 dl finhackad mandel
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37°C.
- Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke.
- Tillsätt ägg, strösocker och salt.
- Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna. I maskin eller för hand.
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek i 60 minuter.
- Dela degen i två delar och kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tjock.
- Riv mandelmassan och blanda med smöret och rivet apelsinskal.
- Bre halva fyllningen på den utkavlade degen.
- Hacka chokladen grovt och strössla degen.
- Rulla ihop och skär i 2 cm breda bitar.
- Fördela bitarna i bullformar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Gör likadant med andra halvan deg.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Finhacka mandeln.
- Vispa upp ett ägg i en skål och tillsätt 1 msk mjölk.
- Pensla bullarna och strö på pärlsocker och finhackad mandel.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler.
- Bullarna kan med fördel frysas in.