En saftig saffranskaka gjord i långpanna len glasyr med kakao och kokos!
Antal: 20 stycken
Tidsåtgång: 1h
Ingredienser
- 200 g smör
- 1 g saffran (två påsar)
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 0.5 msk vaniljsocker
- 2.5 tsks bakpulver
- 2 dl mjölk
- 150 g smör
- 7,5 dl florsocker
- 4.5 msk kakao
- 3 tsk vaniljsocker
- 0,75 dl kaffe
- 2 dl kokos
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C och klä en ugnsform alt. långpanna med bakplåtspapper.
- Smält smöret, rör ner saffran och låt det svalna.
- Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten.
- Vänd försiktigt till en klumpfri smet.
- Häll mjölken i smöret och tillsätt det sedan i smeten. Vänd om försiktigt så att du inte slår ur luften i smeten.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter, beroende på val av form. Teststickan ska vara torr.
- Tag ut och låt svalna.
- Gör glasyren medan kakan svalnar.
- Smält smöret och tillsätt resterande ingredienser.
- Rör ihop till en klumpfri smet och bred den sedan över den avsvalnade kakan.
- Strö till sist över rikligt med kokos och låt svalna.
- Dela kakan i rutor.
- Bör förvaras svalt. Kan med fördel frysas in.