Jul » Saffransbitar med kakaoglasyr

En saftig saffranskaka gjord i långpanna len glasyr med kakao och kokos!

Antal: 20 stycken
Tidsåtgång: 1h

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 g saffran (två påsar)
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 0.5 msk vaniljsocker
  • 2.5 tsks bakpulver
  • 2 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 7,5 dl florsocker
  • 4.5 msk kakao
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 0,75 dl kaffe
  • 2 dl kokos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C och klä en ugnsform alt. långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret, rör ner saffran och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten.
  5. Vänd försiktigt till en klumpfri smet.
  6. Häll mjölken i smöret och tillsätt det sedan i smeten. Vänd om försiktigt så att du inte slår ur luften i smeten.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter, beroende på val av form. Teststickan ska vara torr.
  8. Tag ut och låt svalna.
  9. Gör glasyren medan kakan svalnar.
  10. Smält smöret och tillsätt resterande ingredienser.
  11. Rör ihop till en klumpfri smet och bred den sedan över den avsvalnade kakan.
  12. Strö till sist över rikligt med kokos och låt svalna.
  13. Dela kakan i rutor.
  14. Bör förvaras svalt. Kan med fördel frysas in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *