Jul » Ju(v)lig chokladkaka

En ljuvlig chokladkaka med smak av pepparkaka! En kaka som går snabbt att göra och blir en perfekt efterrätt tillsammans med syrlig lingongrädde.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4.5 msk kakao
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • 0.5 tsk malen nejlika
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl lingonsylt
  • 0,5 dl frysta lingon

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull som är tillräckligt stor att rymma all smet.
  2. När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten av smöret smälta av befintlig värme.
  3. Smörj en rund form ca 24 cm i diameter med smör och ströa den med ströbröd.
  4. Tillsätt ägg, strösocker, kakao, salt och kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.
  5. Vispa för hand till en jämn smet.
  6. Tillsätt vetemjöl och vispa eller rör ihop till en jämn smet.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C i ca 20-30 minuter beroende på hur kladdig den ska bli.
  8. Låt kakan svalna.
  9. Vispa grädden och blanda ner lingonsylt och frysta lingon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *