En ljuvlig chokladkaka med smak av pepparkaka! En kaka som går snabbt att göra och blir en perfekt efterrätt tillsammans med syrlig lingongrädde.
Ingredienser
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 4.5 msk kakao
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 0.5 tsk malen kardemumma
- 0.5 tsk malen nejlika
- 2.5 dl vetemjöl
- 2 dl grädde
- 0,5 dl lingonsylt
- 0,5 dl frysta lingon
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull som är tillräckligt stor att rymma all smet.
- När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten av smöret smälta av befintlig värme.
- Smörj en rund form ca 24 cm i diameter med smör och ströa den med ströbröd.
- Tillsätt ägg, strösocker, kakao, salt och kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.
- Vispa för hand till en jämn smet.
- Tillsätt vetemjöl och vispa eller rör ihop till en jämn smet.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C i ca 20-30 minuter beroende på hur kladdig den ska bli.
- Låt kakan svalna.
- Vispa grädden och blanda ner lingonsylt och frysta lingon.