Antal: 25
Tidsåtgång: 1h 10 min
Detta är en klassisk chocolate chip cookie med en touch av jul! Kanelen lockar fram julen och den vita chokladen och de gräddiga macadamianötterna gör kakan gudomligt god!
Kakdegen går även utmärkt att frysa! När du blir sugen på kakor är det bara att ta fram ur frysen, låta degen tina något och sedan grädda som vanligt. Perfekt när man får oväntat besök så här i juletider.
När jag gör de här kakorna använder jag min KitchenAid men det går givetvis utmärkt utan.
Vispa då först med vanliga vispar till elvispen och byt sedan till degkrokar.
Har du inga degkrokar kan du använda de vanliga visparna även till detta.
Det kan vara så att det går lite segt och vispen får kämpa, och att du behöver blanda det sista med händerna. Chokladen och nötterna går även de att blanda i med händerna.
Jag använder mig av chokladknappar, men vit chokladkaka går utmärkt. Tänk då på att hacka någorlunda lika stora bitar.
Då jag har så dåligt ögonmått väger jag degen för att få samma storlek på kakorna.
Att kakorna har liknande storlek blir snyggt och underlättar vid gräddningen.
Den här degen vägde för mig ~1200 g, vilket gjorde att varje bit vägde ~48 g.
Ingredienser
- 175 g smör
- 2 dl farinsocker strö
- 1,5 dl strösocker
- 1 ägg
- 1 äggula
- 5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kanel
- 140 g macadamianötter
- 250 g vita chokladknappar
Gör så här
- Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt.
- Vispa ihop smör med farinsocker och strösocker till en tjock kletig smet.
- Vispa sedan ner ägget och äggulan.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker och kanel i en bunke för sig och sikta ner det i smeten. Blanda till en kompakt deg.
- Grovhacka nötterna.
- Tillsätt nötter och chokladknappar och blanda tills de är jämt fördelade i degen.
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme).
- Dela degen i 25 bitar.
- Rulla varje bit till en boll och platta till den till en jämntjock puck, ca 1,5 cm hög.
- Lägg puckarna glest på en plåt med bakplåtspapper (8-9/plåt).
- Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Kakorna ska vara knapriga på kanterna och sega i mitten.
- Låt svalna någon minut på plåten och sedan svalna helt på galler.
- Förvara kakorna torrt.
- Kan med fördel frysas.