Jul » Fikonbollar

Antal: 25
Tidsåtgång: 25 min

Denna fikonboll är en mustig sak som passar perfekt en dag i skidspåret eller på isen med långfärdsskridskorna på. Den påminner mångt och mycket om den klassiska chokladbollen i både textur och utseende, men fikonen ger en helt annan smak och känsla.

Jag använde mig av en matberedare monterad med knivblad. Har man ingen sådan går det utmärkt att göra ändå. Då är det bara att hacka allt för hand. Det blir en del hackande.. När allt är hackat är det bara att blanda i kakaon och kanelen, och sedan riva i mandelmassan. För att lättare få ihop allt är det en fördel att riva mandelmassan, det blir betydligt mycket enklare då.

Servera gärna i små muffinsformar. Det ger ett tjusigt intryck och en lite lyxigare känsla. Varför inte välja guld till dessa små fikonjuveler?

Ingredienser

  • 150 g färska fikon
  • 100 g torkade fikon
  • 100 g mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 1 msk kanel
  • 1 dl sötmandel
  • 2 dl kokosflingor

Gör så här

  1. Hacka fikonen i mindre bitar. Kom ihåg att ta bort det hårda lilla skaftet, både på de färska och torkade.
  2. Lägg fikonen tillsammans med mandelmassa, kakao, kanel och sötmandel i en matberedare monterad med knivblad.
  3. Mixa till en fin massa.
  4. Forma massan till 25 runda små bollar och rulla i kokos.
  5. Lägg fikonbollarna i små muffinsformar.
  6. Förvara fikonbollarna i tättslutande förpackning i kyl. Kan även frysas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *