Jul » Danskt julgodis

Gott fruktigt och nötigt julgodis som passar lika bra till kaffet som till matsäcken i skidspåret.

Det går bra att använda andra torkade frukter och frön om man är nötallergiker. Tänk bara på att öka mängden frön de de generellt sett är mindre än nötter.

Antal: 30
Tidsåtgång: 45 minuter

Ingredienser

  • 200 g hasselnötter
  • 200 g valnötter
  • 200 g torkade fikon
  • 150 g russin
  • 75 g torkade aprikoser
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • olja och ströbröd till formen
  • 100 g mörk choklad (valfri %)
  • 50 g vit choklad

Gör så här

  1. Skär frukterna i bitar och blanda med nötterna i en bunke. (Var noga med att skära bort den hårda knoppen längst upp på fikonen.)
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Vänd ner mjölblandningen i bunken med frukten och nötterna.
  4. Vispa sedan ägg, vaniljsocker och strösocker pösigt och vänd ner det i frukt- och nötblandningen.
  5. Olja och bröa in en form ca 20 x 30 cm.
  6. Grädda i ugnen på 175°C i ca 20 minuter.
  7. Smält den vita och mörka chokladen var för sig.
  8. Bre den mörka chokladen över den avsvalnade kakan och ringla över den vita.
  9. Rita ett snyggt mönster på kakan genom att dra med baksidan av en sked eller liknande. Låt svalna.
  10. Skär i fyrkanter.
  11. Förvara i kyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *