Recept » Inkokta rabarber

Antal: 8 bitar, ca 3-4 port
Tidsåtgång: 45 minuter

Inkokta rabarber är enkelt att göra och användbart. Tillbehör till efterrätter och tårtfyllningar är passande områden. Här har jag det till min citronpannacotta.

Jag serverar mina inkokta rabarber som ett tillbehör till citronpannacotta och hackade pistagenötter. En kula vaniljglass eller till amerikanska pannkakor är supergott. Och de går utmärkt att mosa och ha som tårtfyllning!

Det finns ett par saker att tänka på. Tjockleken på stjälken avgör koktiden. Tjock behöver mer tid än en smalare. En annan sak är att det kan gå väldigt snabbt från att rabarbern är ganska fast till väldigt mjuk så ha koll på bitarna hela tiden. Testa med en provsticka för att avgöra när de är klara.

TIPS!

När rabarberbitarna är klara, lyft upp dem ur kastrullen och fortsätt sedan att koka lagen i 5 minuter. Låt svalna något och häll upp i en liten tillbringare eller glasburk. Även detta är jättegott till en kula glass eller till de där underbart fluffiga pannkakorna.. Enklast är att använda en honungsspiral och rippla över.

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 rabarberstjälk ca 40 cm, valfri tjocklek

Gör så här

  1. Mortla kardemummakärnorna.
  2. Skär rabarbern i 4-5 cm långa bitar. Är stjälken grov och ful så kan det vara bra att skala den innan.
  3. Koka upp socker, vatten och kardemummakärnor i en kastrull.
  4. Lägg ner rabarberbitarna i lagen och låt mjukna lite på svag värme. Det kan gå fort från att de är hårda till väldigt mjuka. Känn efter lite då och då med en provsticka.
  5. Ta försiktigt upp bitarna när de blivit lagom mjuka och lägg på en tallrik. Akta så du inte brädden dig på lagen, den är jättevarm!
  6. Låt svalna. Förvara i kylskåp men ta fram någon timme innan servering så den hinner få lagom temperatur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *