Paj » Gammaldags rabarberpaj

Antal: 1
Tidsåtgång: 1h 30 min

Vad vore våren utan rabarberpaj? Förra våren delade jag med mig av ett recept på en rabarber- och jordgubbspaj med mandeltäcke. Den här gången blir det en gammaldags rabarberpaj!

Det här receptet har jag fastnat för då det innehåller potatismjöl, vilket ger en fastare paj. Den är väldigt enkel att göra och med ingredienser man oftast har hemma. Förutom rabarber då.. Men det kanske finns i frysen från ifjol eller så har man en granne man kan få av? Använder man fryst rabarber blir pajfyllningen något "mosigare" än med färska. Men vilket som går alldeles utmärkt. Pajen är ganska lös när den är ljummen men blir fastare om den får stå i kylen och svalna.

Jag tycker att rårörd vaniljvisp är det absolut godaste tillbehöret, men t.ex. vaniljglass är himla gott det också!

 

Ingredienser

Pajskal

  • 150 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 4 stjälk rabarber (ca 500 g)
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Blanda mjöl och socker i en skål.
  2. Tillsätt smöret och finfördela det i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg.
  4. Ta undan en tredjedel till lock och tryck ut resten i en pajform.
  5. Ställ pajformen och den resterande degen i kylen i 30 minuter.
  6. Värm ugnen till 225°C.
  7. Skölj och skär rabarbern i centimetertjocka bitar.
  8. Blanda strösocker och kanel med potatismjöl och blanda ner rabarbern.
  9. Lägg fyllningen i pajskalet.
  10. Kavla ut den resterande degen och skär remsor. Det kan behövas mer mjöl så inte degen fastnar på kaveln. Lägg dem i rutmönster över fyllningen.
  11. Vispa upp ägget och pensla degen.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
  13. Äts med fördel ljummen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *