Börja dagen med nygräddade underbara scones!
Detta recept innehåller rostat havregryn vilket tar de klassiska sconesen till en ny nivå.
Receptet kan enkelt dubblas, men rosta då 2 dl havregryn åt gången.
Nackdelen med bröd bakade med bakpulver är att de lätt torkar och blir hårda och smuliga, så ät de när de är nygräddade!
Antal: 2 kakor
Tidsåtgång: 35 minuter
Ingredienser
- 2 dl havregryn
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 1 dl filmjölk
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°C.
- Rosta havregryn i en torr stekpanna. Det är klart när grynen fått en något mörkare färg och det doftar en svag doft av popcorn.
- Lägg på en tallrik och låt svalna.
- Blanda sedan vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
- Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och nyp ihop med mjölblandningen.
- Blanda i mjölk och filmjölk till en kladdig deg. Blanda bara så degen precis går ihop.
- Dela degen i två bitar och platta till två runda kakor, ca 15 cm i diameter.
- Skär ett kryss i varje kaka och nagga med en gaffel.
- Grädda i ca 12 minuter.
- Servera nygräddade!