Recept » Anslag

Antal: 1
Tidsåtgång: 1h 15 min

Jisses, nu blev det avancerat! För att kunna baka det här anslaget, d.v.s. tårtbotten, krävs en kökstermometer, en typ av maskin med vispfunktion och en hushållsvåg.

Det är viktigt att äggvispet kommer upp till exakt 40°C och att den sedan vispas jämnt under en längre tid. Att hålla i en elvisp kan gå, men det är krävande för armen att vispa under så lång tid och det är inte lika lätt att vispa jämnt.

Ingredienserna i receptet är angivna i vikt och inte volym vilket kräver att man har en hushållsvåg. Har man ingen sådan kan man omvandla ingredienserna till volym, se nedan. Det går men det blir då svårt att få exakta mått, särskilt med ägg. Notera att detta inte är receptet direkt översatt utan en tabell att utgå ifrån.

Men, vet du vad? Om du vill är det bara att strunta i allt avancerat och antingen baka andra bottnar eller köpa färdiga! Man ska inte göra livet krångligare än vad det redan är.

1 ägg = 63-73 g
1 dl strösocker = 100 g
1 dl vetemjöl = 60 g
1 dl potatismjöl = 75 g
1 tsk vaniljsocker = 5 g
I tsk bakpulver = 5 g

Ingredienser

 • 250 g ägg
 • 150 g strösocker
 • 75 g vetemjöl
 • 75 g potatismjöl
 • 5 g vaniljsocker
 • 5 g bakpulver

Gör så här

 1. Sätt på ugnen på 190°C (över- och undervärme) och placera gallret i nedre delen av ugnen.
 2. Smöra och bröa en spring- eller sockerkaksform 22-24 cm ø. Kakan reser sig mycket så se till att ha en form med tillräcklig hög kant.
 3. Blanda sedan ägg och strösocker över vattenbad tills blandningen når 40°C. Använd en bunke som klarar av och leder värme bra. En i rostfritt är att rekommendera.
 4. Vispa sedan i maskin på medelhög till hög hastighet tills smeten blivit mycket fluffig, ca 20 minuter.
 5. Blanda under tiden de torra ingredienserna och vänd ner i äggvispet när det är fluffigt nog.
 6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Tiden varierar från ugn till ugn. Kakan är klar när den rest sig, fått fin färg och provstickan är torr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *