Antal: 1 lager tårtfyllning
Tidsåtgång: 30 min + 30 min kyltid
En hemmagjord vaniljkräm är ju så god! Den passar utmärkt i tårtor eller som fyllning i vaniljbullar.
Den är inte så svår att göra, men det finns några saker att tänka på.
Grader och temperatur är en sak. Det är viktigt att smöret är rumsvarmt så kom ihåg att ta fram det ett par timmar innan. Det är även viktigt att inte ha plattan på för hög värme när mjölken och äggvispet ska värmas upp. Då är det lätt att krämen skär sig.
En annan smart grej är att placera plastfolien direkt på krämens yta i stället för bara över skålen. Då bildas ingen hinna på krämen.
Ingredienser
- 50 g rumsvarmt smör
- 2,5 dl mjölk
- 1 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång
- 0,75 dl strösocker
- 3 äggulor
- 2 msk maizena
Gör så här
- Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt.
- Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrullen tillsammans med mjölken och låt koka upp.
- Ta bort från plattan när första bubblorna syns.
- Ta upp vaniljstången om du använder en sådan.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelhög värme under fortsatt omrörning.
- Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Vispen ska göra tydliga spår i krämen och botten visar sig under vispning.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
- Låt skålen stå i rumstemperatur i 30 minuter.
- Täck sedan ytan på vaniljkrämen med plastfolie för att undvika att det blir en hinna.
- Ställ sedan skålen i kylskåpet för att kallna.