Antal: 1
Tidsåtgång: 1h
Detta är en underbar glutenfri paj! Pekannötter är en mycket god nöt tycker jag och den passar ypperligt ihop med lönnsirap.
Det är en söt paj, men det blir en annorlunda sötma då lönnsirapen står för den och inte t.ex. vanligt strösocker.
Degen till pajskalet blir väldig löst och glansig. Så den går inte att kavla utan man måste trycka ut degen i pajformen.
Jag serverar min pekanpaj med vaniljglass, ringlad lönnsirap och krossare pekannötter på toppen. Så gott!
Ingredienser
Pajskal
- 5 dl mandelmjöl
(ca 250 g) - 2 msk naturell olja
- 0,5 krm salt
- 1 ägg
Fyllning
- 2,5 dl lönnsirap
- 1 dl strösocker
- 3 ägg
- 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 krm salt
- 25 g smör
- ca 200 g pekannötter
Gör så här
- Värm ugnen till 200°C (över- och undervärme).
- Blanda mjöl, salt, olja och ägg i en bunke till en något lös och glansig deg. I maskin eller för hand.
- Tryck ut blandningen i bottnen på en pajform med avtagbar kant. Nagga och ställ in i kylen.
- Koka upp lönnsirap i en kastrull och låt koka upp i cirka 10 minuter på medelhög värme tills den når 100°C.
- Lägg under tiden strösocker och smör i en skål.
- Häll den heta lönnsirapen omedelbart över skålen med strösocker och smör. Låt vila 2 minut innan det blandas ihop.
- Tillsätt sedan ägg, vanilj och salt och blanda ihop.
- Häll blandningen i den förberedda pajformen och täck med pekannötter. Nötterna flyter som små båtar i fyllningen och är relativt lätta att placera ut.
- Grädda i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 °C (över- och undervärme) och grädda ytterligare 15 minuter.
- Ta ut och låt svalna innan servering.
- Servera gärna med vaniljglass och lite extra pekannötter och lönnsirap.