Frisk syrlig paj med både knaprig och mjuk botten!
Antal: 1
Tidsåtgång: 1 h + 2 h
Ingredienser
- 400 g sötad kondenserad mjölk
- 4-5 st lime
- rivet skal från 2 tvättade limefrukter + extra att garnera med
- 1 msk vaniljsocker
- 2 äggulor
- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.
- Riv skalet på två av limen.
- Pressa all lime så du får 1,25 dl saft och sila bort fruktköttet.
- Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker med en slickepott.
- Vänd ner äggulorna, en i taget och blanda om mellan varje. Gör sedan likadant med de hela äggen och rör försiktigt ihop till en slät blandning.
- Låt fyllningen stå och dra i 15–20 minuter i rumstemperatur.
- Gör pajskalet under tiden.
- Smält smöret.
- Mixa kexen till små smulor i en matberedare.
- Tillsätt smöret och strösockret och mixa ihop blandningen.
- Tryck ut smulblandningen i en pajform, 22–24 centimeter i diameter, och ända upp på kanten.
- Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
- Låt det svalna.
- Häll i fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
- Låt pajen svalna helt och sedan stå i kylen i minst 2 timmar.
- Servera pajen med vispad grädde och rivet limeskal.
- Dekorera med valfri topping.
Jag använde en pajform med måttet 22 cm och då fick inte hela fyllningen plats i formen. Den resterande fyllningen går att använda som sås till bl.a. Rabarber- och jordgubbspaj med mandeltäcke.