Kryddigt och saftigt vörtbröd med en perfekt spröd yta, precis som det ska vara!
Antal: 2 bröd
Tidsåtgång: 2 h 30 minuter
Ingredienser
- 25 g blå jäst (0,5 paket)
- 25 g smör
- 1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
- 1 dl kvarg (10%)
- 0,5 dl mörk sirap eller brödsirap
- 90 g vörtmix
- 1 tsk salt
- 5 dl rågsikt
- 6 dl vetemjöl special
- 1 msk vatten
- 1 tsk sirap
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt vätskan (julmust eller öl) och värm till 37°C.
- Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
- Blanda i kvarg, sirap, vörtmix och salt och rör till en jämn smet.
- Blanda i rågsikten och det mesta av vetemjölet lite i taget och arbeta degen ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa ca 45 min.
- Ta upp degen på en mjölad bänk. Arbeta ihop degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar.
- Forma till avlånga bröd, ca 20 cm långa, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
- Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Blanda vatten och sirap och pensla bröden.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
- Låt bröden svalna på galler inlindad i bakduk.