Antal: 1 st
Tidsåtgång: 3 h 30 min (med kyltid)
Choklad? Gott.
Paj? Gott.
Chokladpaj? Jättegott!
Ja, för den här pajen är jättegod och en dröm för alla chokladälskare. En spröd botten, en otroligt krämig fyllning och en mörk syndig ganache på toppen som en perfekt avslutning!
Och den går att variera. Är man tokig i mörk choklad så använd det rakt igenom. Eller tycker man att det blir en för bitter smak är det bara att använda ljus choklad. Dock blir bara ljus choklad en väldigt söt paj. Jag använde ljus choklad i fyllningen och mörk (~50%) i ganachen.
Serveras gärna med vispad grädde och bär, förslagsvis jordgubbar eller hallon.
Ingredienser
Pajskal
- 100 gram smör, kallt
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 krm salt
- 2 msk socker
- 1 äggula
Fyllning
- 75 gram smör
- 75 gram ljus choklad
- 2 msk kakao
- 2 ägg
- 1,5 dl socker
- 1,5 msk sirap
- 1,5 msk gräddfil
- 100 gram mörk choklad
- 1 dl grädde
Gör så här
- Blanda smör, vetemjöl, kakao, salt och socker i en bunke, i maskin eller för hand.
- Tillsätt äggulan och arbeta ihop till smidig deg.
Lägg den i en plastpåse i kylen cirka en timme. - Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme).
- Kavla ut degen och klä en pajform (~24 cm ø), med eller utan löstagbar kant.
- Förgrädda skalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Ta ut skalet och sänk värmen till 150°C.
- Lägg smör, choklad och kakao i kastrull och smält under omröring.
- Vispa ihop ägg och socker för hand i en skål och tillsätt sirap och gräddfil. Tillsätt i chokladsmeten och blanda ihop.
- Fyll pajskalet med smeten och grädda i cirka 45 min.
(Kom ihåg att ugnen ska vara på 150°C över- och undervärme.) - Tag ut pajen och låt den kallna.
- Lägg chokladen i en bunke.
- Koka upp grädden och häll den sedan på chokladen och rör till en jämn glasyr.
- Bre glasyren över pajen och ställ den kallt i ett par timmar.