En ljuvlig dessert med äpple, brynt smör, kardemumma och philadelphiost. Enkelt att dubbla receptet och göra dessert till många.
Ingredienser
- 6-7 små äpplen
- 1 citron (saften)
- 200 g digestivekex
- 75 g smör
- 2 msk ljus sirap
- 3 tsk kardemummakärnor
- 50 g smör
- I msk ljus sirap
- 2 msk strösocker
- 200 g philadelphiaost
- 1 dl florsocker
- 1 äpple till dekorering
Gör så här
- Skala och kärna ut äpplena. Skär i medelstora bitar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaft. Låt stå i kyl i en timme. Rör runt emellanåt.
- Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme).
- Mixa kexen i en matberedare monterad med knivblad.
- Smält smöret och låt det brynas. Passa det så det inte blir bränt. Smöret ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
- Stöt 1 tsk kardemummakärnor i en mortel och blanda ner det och sirap i det brynta smöret.
- Starta matberedaren och häll i smöret i en liten stråle. Du kan behöva blanda smulorna och smöret lite för hand så det blir en jämn massa.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant och tryck ut massan i ett jämt lager.
- Grädda botten mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna. - Stöt 1 tsk kardemummakärnor i en mortel.
- Smält smöret i en stekpanna och stek äppelbitarna i ca 5 minuter.
- Ta sedan upp bitarna ur pannan. Tillsätt den malda kardemumman, sirap och strösocker och blanda väl.
- Lägg tillbaka äpplena och rör runt i sirapsblandningen under någon minut.
- Ta upp äppelbitarna och låt de rinna av på en bit hushållspapper.
- Vispa philadelphiaost och florsocker fluffigt.
- Bryt bitar av bottnen och fördela i 6 stycken portionsformar.
- Portionera ut äpplebitarna jämnt i formarna.
- Klicka eller spritsa philadelphiavispet ovanpå.
- Dekorera med äppelklyftor.