Jul » Saffransbullar

Gudomligt goda saffransbullar med apelsin, mandelmassa och mörk choklad!

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 g saffran (två påsar)
  • 5 dl mjölk, 3 %
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 16–17 dl vetemjöl special
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 apelsiner, rivet skal
  • 200 g mörk choklad (valfri %)
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 dl pärlsocker
  • 1 dl finhackad mandel

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37°C.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke.
  4. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
  5. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna. I maskin eller för hand.
  6. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek i 60 minuter.
  7. Dela degen i två delar och kavla ut den ena till en rektangel,
  8. ca 1 cm tjock.
  9. Riv mandelmassan och blanda med smöret och rivet apelsinskal.
  10. Bre halva fyllningen på den utkavlade degen.
  11. Hacka chokladen grovt och strössla degen.
  12. Rulla ihop och skär i 2 cm breda bitar.
  13. Fördela bitarna i bullformar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  14. Gör likadant med andra halvan deg.
  15. Sätt ugnen på 250°C.
  16. Finhacka mandeln.
  17. Vispa upp ett ägg i en skål och tillsätt 1 msk mjölk.
  18. Pensla bullarna och strö på pärlsocker och finhackad mandel.
  19. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
  20. Låt bullarna svalna på galler.
  21. Bullarna kan med fördel frysas in.